Categorieën

22 november: BaSo-studiedag: coöperatieve werkvormen

Een 60-tal leerkrachten uit het 5de, 6de leerjaar én het 1ste jaar secundair onderwijs kwamen samen voor een praktijkgerichte vorming over ‘coöperatieve werkvormen’. Vorig schooljaar kregen we een theoretische uiteenzetting. Deze keer lag de klemtoon op het uitwisselen van goede praktijkvoorbeelden.

Na een korte inleiding, waarbij het coöperatief leren werd gesitueerd binnen de krachtige leeromgeving en de vijf kenmerken van het coöperatief leren nog eens werden geduid, werden de deelnemers over 6 tafels verdeeld. Aan elke tafel vertelden drie leerkrachten hun positieve ervaringen met betrekking tot één of meerdere werkvormen (organisatie, materialen, verloop, evaluatie, sterktes, eventuele valkuilen).

Na de pauze werden door middel van een drietal coöperatieve werkvormen (drie-stappen-interview, geleide discussie en dobbelen) ervaringen met elkaar uitgewisseld in functie van het coöperatief leren in de klaspraktijk.

Het werd een boeiende, leerrijke en bijzonder interactieve studiedag waarbij het leren van elkaar centraal stond in het belang van onze leerlingen in het basis- en secundair onderwijs!

Enkele sfeerfoto’s:

foto 5  foto 7   foto 4   foto 1

foto 2   foto 3

Comments are closed.